Αποτελέσματα αυτοαξιολόγησης του καταναλωτή  όσο αφορά στην Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Σπίτι

Βαθμοί Επιτυχίας Επίπεδο
1-30 Οι γνώσεις σου αναφορικά με θέματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι λιγοστές, με αποτέλεσμα να μην εξοικονομείς σχεδόν καθόλου ενέργεια.
31-60 Χρειάζεσαι μελέτη. Οι γνώσεις σου αναφορικά με το θέμα του ερωτηματολογίου θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τόσο τα οικονομικά σου μέσω της βελτίωσης της εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι. Προσπάθησε να μην αφήνεις εκτεθειμένο τον εαυτό σου σε σπατάλες που μπορείς να ελέγξεις άμεσα.
61-85 Μπορείς να βελτιωθείς ακόμη περισσότερο και να εξαλείψεις μικρές ελλείψεις αναφορικά με το θέμα. Η  μη ολοκληρωμένη γνώση σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της αξίας της συντήρησης των ηλεκτρικών συσκευών θα σε βοηθήσουν σε διάφορους τομείς πέραν του οικονομικού.
86-100 Γνωρίζεις το αντικείμενο, μην ξεχνάς όμως ότι σε κάθε περίπτωση που θα έχεις αμφιβολίες μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Ο όρος εξοικονόμηση ενέργειας έρχεται στο νου κάθε πολίτη για διάφορους λόγους όπως η δική του προσωπική οικονομική κατάσταση, η οικονομία της χώρας, το περιβάλλον και η ρύπανση καθώς και πολλοί άλλοι προσωπικοί λόγοι.

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τις ορυκτές πηγές ενέργειας κατά κόρο και οι τιμές της ενέργειας αυτής αυξομειώθηκαν πολλές φορές. Η αύξηση λοιπόν της τιμής της «ορυκτής ενέργειας» οδήγησε τον άνθρωπο να σκεφτεί υπαλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας.

Μιλώντας για πηγές ενέργειας ποιες είναι οι πιο «ακριβές πηγές»; Με τον όρο ακριβές πηγές θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν εννοούμε την τιμή στην τσέπη του καταναλωτή αλλά την οικονομία της χώρας. Η πιο «καθαρή» αλλά και πιο ακριβή, με αυτή την έννοια, ενέργεια είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Αν σκεφτούμε ότι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού παράγουν την ενέργεια με ένα βαθμό απόδοσης της τάξης του 30% (και πολλές φορές ακόμα πιο κάτω), αντιλαμβανόμαστε ότι η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ «ακριβή» για την χώρα.

Η μαζική παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας μας δίδει την αίσθηση ότι πληρώνουμε όσο οι άλλες μορφές, αλλά στην πραγματικότητα είναι η ακριβότερη ενέργεια που παράγει σήμερα ο άνθρωπος. Όσο για το περιβάλλον, είναι μεν η ηλεκτρική ενέργεια η πιο καθαρή για το σπίτι μας, αλλά και πάλιν όσο αφορά το περιβάλλον καθόλου, είναι από τις χειρότερες μορφές ενέργειας. Επιστημονικά αυτό μπορεί να αποδειχθεί με την ανάλυση της εξέργειας παραγωγής και διάθεσης, αλλά αυτό το άρθρο δεν ασχολείται επιστημονικά με το θέμα.

Τι είναι καλύτερα δηλαδή να χρησιμοποιούμε; Όσο αφορά την θέρμανση μας είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε αέρια καύσιμα τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τα οποία δίδουν ένα πολύ μεγάλο συντελεστή απόδοσης (περί το 90%). Εάν συγκρίνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα σε χρήση για θέρμανση ο συντελεστής αυτός είναι περί το 5% όταν το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιηθεί σαν αντίσταση θέρμανσης και περί το 45% σαν αντλία θερμότητας.

Ποιες συσκευές στο σπίτι καταναλώνουν πολλή ενέργεια; Οι διάφορες συσκευές θέρμανσης/θερμαντές (στεγνωτήριο, φούρνος, σιδερώστρα, βραστήρας νερού θερμοσίφωνο) είναι κατά κανόνα οι συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Λίγη ενέργεια καταναλώνουν συσκευές φωτισμού, μουσικής, τηλέφωνα κλπ, αλλά και αυτά με την πολύωρη χρήση μετατρέπονται σε μετρήσιμη ποσότητα.

Στατιστικά η κατανάλωση ενέργειας σε ένα σπίτι είναι περίπου η εξής (α) 45% για θέρμανση και κλιματισμό, (β) 15% για ζεστό νερό, (γ) 10% για μικροσυσκευές, (δ) 10% για φωτισμό και (ε) το υπόλοιπο σε διάφορες άλλες λειτουργίες (ηλεκτρονικά, τηλεόραση, αυτοματισμοί κλπ).

Πως μπορεί ένας σύγχρονος άνθρωπος να καταναλώνει όσο το δυνατό λιγότερη ενέργεια αλλά να έχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής; Η απάντηση αυτή είναι μάλλον φιλοσοφική, όπως όλα τα πράγματα χρησιμοποιώντας   το αρχαίο ρητό «παν μέτρο άριστον». Δηλαδή να κάνει σοφή χρήση των ηλεκτρικών και άλλων συσκευών στο σπίτι και την εργασία του.

  1. Χαμήλωμα του θερμοστάτη θέρμανσης. Εάν από 22οC θέσουμε το θερμοστάτη στους 20οC θα είμαστε άνετα και η ημερήσια εξοικονόμηση θα είναι της τάξης του 20%,
  2. Ζέσταμα νερού όταν το χρειαζόμαστε και σε κάθε περίπτωση δεν αφήνουμε τον θερμολουτήρα σε θέση λειτουργίας. Η χρήση ηλιακού συλλέκτη βοηθά (ιδίως κατά την θερινή περίοδο) αλλά κατά την χειμερινή προτιμούμε την θέρμανση του νερού από το κύκλωμα της θέρμανσης (εφόσον διαθέτουμε),
  3. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρικούς λαμπτήρες LED ή άλλων σύγχρονων τεχνολογιών και σε κάθε περίπτωση δεν αφήνουμε τα φώτα αλόγιστα αναμμένα,
  4. Θέτουμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων σε λειτουργία όταν αυτά είναι γεμάτα και όχι απλά για να πλύνουμε ότι έχουμε στιγμιαία λερώσει, και
  5. Εάν διαθέτουμε στεγνωτήριο κάνουμε πολύ σοφή χρήση του. Μπορεί αυτό να αποτελέσει όλη την καταστροφή της εξοικονόμησης ενέργειας στο υπόλοιπο σπίτι. Υπάρχουν στεγνωτήρια που είναι της τάξης των 8-10kw. Αυτό συνεπάγεται (με την σημερινή τιμή του ηλεκτρισμού) σε 2.0 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας.
  1. Εάν θα ενοικιάσει διαμέρισμα ή σπίτι να ψάξει όπως αυτό διαθέτει διπλά γυαλιά, θερμομόνωση, θέρμανση γκαζιού ή πετρελαίου και πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτό θα του εξοικονομήσει πολύ περισσότερα από μια διαφορά στο ενοίκιο, ας μην ξεχνούμε ότι το 42% της κατανάλωση ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται εντός του σπιτιού,
  2. Οι ηλεκτρικές συσκευές που πρόκειται να αγοράσει για το μελλοντικό σπίτι είναι όλες οικονομικής τάξης δηλαδή Α+ ή ακόμα Α+++.
  3. Η κουζίνα μαγειρέματος να διαθέτει και ικανότητα χρήσης LPG (γκάζι). Η χρήση του γκαζιού είναι πολύ πιο συμφέρουσα παρά το ηλεκτρικό ρεύμα, και
  4. Οι λαμπτήρες φωτισμού να είναι οικονομικοί (LED ή παρόμοιοι).

Πρώτα θα πρέπει να εντοπίσει που βρίσκεται η ψηλή κατανάλωση, εάν είναι σε ηλεκτρική θερμάστρα, σε εστία μαγειρέματος, σε άλλη ηλεκτρική συσκευή ή ακόμα και στην χρήση κάποιας εξωτερικής συσκευής.

Μετά

  1. Εάν το πρόβλημα είναι με την κατανάλωση ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης, θα πρέπει να μελετήσει τις υπαλλακτικές λύσεις για την θερμομόνωση της οικίας. Συνήθως η μόνωση της οροφής και μόνο μπορεί να μειώσει τις απώλειες σε θέρμανση κατά 40%. Τα μονά παράθυρα είναι επίσης μια σημαντική πηγή απωλειών, η βοήθεια από εξειδικευμένο άτομο θα βοηθήσει για να βρεθεί η οικονομικότερη επιλογή,
  2. Εάν η θέρμανση αυτή καθαυτή είναι ηλεκτρική, τότε πρέπει να γίνει μελέτη για άμεση αλλαγή της. Η εξοικονόμηση από άλλες μορφές θέρμανσης θα είναι σημαντική,
  3. Εάν γίνεται πολλή χρήση κάποιας ενεργοβόρας συσκευής, όπως στεγνωτηρίου, θερμολουτήρα κλπ., τότε πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός στην χρήση και λειτουργία της ή ακόμα και η αλλαγή της με ένα πιο ψηλής ενεργειακής κλάσης, και
  4. Υπάρχουν εξωτερικές συσκευές (όπως άντλησης νερού κλπ.) που μπορεί να ξεχαστούν σε λειτουργία, αυτές μπορούν να μπουν σε χρονομετρητή για να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός στη λειτουργία τους.

Εάν παρά τα μέτρα εξακολουθούμε να καταναλώνουμε ψηλές ποσότητες ενέργειας, τότε χρειαζόμαστε την συμβουλή ειδικού. Τέτοιοι ειδικοί υπάρχουν στην χώρα μας και εάν επικοινωνήσει κάποιος με το ΕΤΕΚ μπορεί να τον προμηθεύσει με λίστα ατόμων με τις απαιτούμενες γνώσεις. Μπορεί επίσης απλά να επισκευθεί την ιστοσελίδα του ΕΤΕΚ ή του Υπουργείου Εμπορίου για την εξεύρεση ειδικού.