ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ:
Οι Περί Σήμανσης, Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2002 (Κ.Δ.Π. 262/2002)
- Η παρουσίαση και η διαφήμιση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανεί τους καταναλωτές και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.
- Για ευαίσθητα προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία τους «ανάλωση μέχρι…» και ότι μετά από αυτή την ημερομηνία το προϊόν είναι ακατάλληλο.
- Για τρόφιμα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία τους «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…».
- Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν σήμανση στην ελληνική γλώσσα
- Σε περίπτωση που η σήμανση σε ένα προϊόν περιλαμβάνει ένδειξη σχετικά με τις ιδιότητες του τροφίμου, θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες σε σχέση με:
– την ενεργειακή αξία, και
– τις θρεπτικές ουσίες (ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών, βιταμίνες, ανόργανα άλατα κλπ). - Οι θρεπτικές ουσίες πρέπει να εκφράζονται ανά 100g ή 100ml, αναλόγως του τροφίμου και επιπλέον ανά υποδεικνυόμενη δόση ή ανά μερίδα.
- Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται πλήρως μέσω της σήμανσης για οποιαδήποτε συστατικά περιέχει το τρόφιμο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Για παράδειγμα, σάλτσες που περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, όπως αβγά, γάλα, ή μουστάρδα, στη σήμανση πρέπει να αναγράφουν ευκρινώς τα συστατικά αυτά. Ακόμα και τα αλκοολούχα ποτά, αν περιέχουν συστατικό που πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργία, όπως διοξείδιο του θείου στο κρασί, πρέπει να το αναφέρουν.
1. Είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνονται τα στοιχεία του στοιχεία του κατασκευαστή/προμηθευτή στην ετικέτα
Είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνονται τα στοιχεία του στοιχεία του κατασκευαστή/ προμηθευτή στην ετικέτα. Σημειώνουμε πάντοτε τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή/παρασκευαστή ή πωλητή (σε περίπτωση που το τρόφιμο δεν παρασκευάστηκε ή συσκευάστηκε στην Κύπρο), τα οποία πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα στην ετικέτα, ώστε να μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε ή να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν αν τυχόν παρουσιάσει πρόβλημα.
2. Πόσο σημαντικές είναι οι ετικέτες
Διαβάζουμε πάντοτε τις ετικέτες. Οι ετικέτες σήμανσης μας πληροφορούν από τι είναι κατασκευασμένα τα τρόφιμα, μας προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους από τη χρήση ή κατάχρησή τους, μας συμβουλεύουν πώς να τα διατηρούμε και μας παρέχουν οδηγίες χρήσης.
Ελέγχουμε τα συστατικά, την ημερομηνία λήξης, τα πρόσθετα και τις θρεπτικές ουσίες που αναγράφονται στη σήμανση των τροφίμων. Αποκωδικοποιώντας τις ετικέτες μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας.
3. Τι πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται σε μια ετικέτα
Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει, μεταξύ άλλων, να φέρουν την ονομασία του τροφίμου, τον κατάλογο όλων και την ποσότητα ορισμένων συστατικών, την καθαρή ποσότητα, τις συνθήκες διατήρησής του, τον κωδικό παρτίδας, σήμανση περιεκτικότητας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, οδηγίες χρήσης, εάν θεωρείται αναγκαίο, και τη χώρα/τόπο προέλευσής του.
Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε μικρά γράμματα ή σε οποιεσδήποτε πληροφορίες με αστερίσκους. Μερικές φορές αυτές οι πληροφορίες μπορεί να περιέχουν εξαιρέσεις σε αυτά που αναγράφονται με μεγάλα γράμματα.
4. Που μπορούμε να υποβάλουμε παράπονο ή καταγγελία
Υποβάλλουμε άμεσα το παράπονο/καταγγελία μας εναντίον οποιουδήποτε θεωρούμε ότι παρανομεί στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, προσκομίζοντας το τρόφιμο και την απόδειξη αγοράς, αποφεύγοντας να τον ενημερώσουμε για την έλλειψη συμμόρφωσής του προς τους σχετικούς κανονισμούς.